A ház és a gyógynövénykert

Történetünk

Mi köze néhány korban, méretben, haj és szemszínben, világlátásban, érdeklődésben, a láblógatás és felhőszámlálás fontosságának megítélésében különböző, de az égiek akaratából egy családhoz tartozó néhány embernek egy vendégházhoz? És a Holdhoz?  Pláne az Újholdhoz? Egyáltalán miért hívnak egy vendégházat Újhold Házának Bükkszentkereszt szívében?

Judit és Ákos vagyunk, három gyermekünkkel Bükkszentkereszt lett a választott otthonunk. Nem itt születtünk, kanyargós, sokfelé ágazó életút hozott bennünket ide, hogy az erdő csendjében, a madarak énekében, egy békés, összetartó közösségben teremtsünk családot, házat, kertet, jövőt. És munkát. Mégis, hogy képzeltük? Milyen megélhetést lehet találni mindentől távol, egy kis hegyi faluban? Eleinte hétközben lejártunk dolgozni a városba, hétvégén meg sorra jöttek a barátaink, ismerőseink… Ők feltöltődtek az erdőben, mi feltöltődtünk tőlük, sütöttünk, főztünk, ágyaztunk, terítettünk, éjszakákig beszélgettünk, kirándultunk velük. Megmutattuk, hogyan élünk, hol szeretünk csak úgy elnyúlni a fűben, megmutattuk, hol terem sok menta, hol találhatók a gyógyító kövek, merre kanyarodik a gyertyánvölgyi út, melyik úton lehet úgy biciklizni, hogy csak gurulsz és gurulsz…Csak hát ebből nem lehet megélni- ahogy nagyanyám mondaná…de megpróbáltuk…és így született a vendégház.

És lett a neve ÚJHOLD – mert folyton újrakezdők vagyunk, és az állandó változásban, megújulás értéket teremtő lehetőségében hiszünk.  A vékony sarlóban benne van a telihold ígérete, a kiteljesedés után pedig a visszahúzódás, az újragondolás időszaka jön… mert az életünk itt a hegyen a természet ritmusát kezdte követni, és ha felnézünk az égre, itt még nappal is látszik a Hold….

Bükkszentkereszt: mindennap élmény. És ezt bárki megtapasztalhatja, aki beengedi itt töltött napjaiba a természet ritmusát, lelassítja lépteit, megállítja cikázó gondolatait és átadja magát a céltalan tapasztalatoknak. A fák folyton változó színének, a kert fölött elsuhanó madarak hangjának, a nyári eső után fellélegző gyógynövények illatának…mi évről évre részesei vagyunk ennek az élménynek, és reméljük, az Újhold Házában ezt vendégeink is megtapasztalhatják…

A ház

Az Újhold Háza Bükkszentkereszt egy csendes zsákutcájában található, könnyen megközelíthető helyen, a falu központjától néhány percnyire, fákkal védett terebélyes kert végében. Vendégházunk két épületből áll. Az egyikben a három, külön-külön fürdővel rendelkező öt, három és kétszemélyes szobánk, a másikban a családi vagy baráti együttlétre kialakított közös terek kaptak helyet, a társalgó, a konyha, a fakádas fürdő a hozzá kapcsolódó zuhanyzóval. A két épületet fedett folyosó és terasz köt össze, ahonnan kilátás nyílik a völgyben elterülő falura és az azt övező hegyekre.

A gyógynövénykert

Ha Bükkszentkereszt, akkor bükki gyógynövények – mi sem volt természetesebb, minthogy kertünkbe is beköltözzenek.  Falunk a gyógyító kövekről és a gyógynövényeiről híres. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember egy országnak tanította meg, hogy milyen kincsek között lépdelünk, ha kimegyünk egy rétre, mire való a macskamenta, a diólevél vagy az apróbojtorján. Ahogy ő sok-sok látogatójának, úgy mi vendégeinknek nyitjuk ki a természet gyógyító tárházát.  Ma már több mint negyven féle növény gyógyító illata, változatos színei és formái segítik a kertben pihenő vendégeink kikapcsolódását, szemlélődését. És a legtöbbükből finom, egészséges tea is készíthető…

Szauna

Hatszemélyes finn szaunánk a ház alsó szintjén került kialakításra. A szaunázás frissítő élményét a megvilágított sótéglafal teszi teljessé. A szauna vendégeink számára előre egyeztetetten és ingyenesen használható a mellékelt szabályok betartása mellett.

Dézsa

Fűthető dézsafürdőnk 6-8 fő részére nyújtja a semmivel sem összehasonlítható kerti fürdőzés élményét. Legyen az egy csöndes csillagfényes nyári estén egy pohár aranyló borral, vagy egy téli éjszakán, hóesésben egy csésze teával….mindenképpen érdemes kipróbálni.

Nyári konyha

Szeretünk a kertben lenni egyedül, a családdal, barátainkkal. Szeretünk a kertünkben élni annak minden színével, illatával. Ezért kiköltöztettük egy kicsit a vendégházat is a gyógynövényeink mellé, a kertbe. Építettünk kemencét, hogy mellé lehessen ülni, míg sül a langalló. Elfér itt a grillező, a bogrács is, ha éppen erre van szükség. És kialakítottunk egy beszélgető – pihenő sarkot is sok párnával, puha plédekkel, ha az éjszakba nyúlik a beszélgetés…

Galéria